L’Auditori de Bellavista acull la xerrada ‘Esport Inclusiu’ amb la participació dels atletes Àlex Roca Campillo i Jordi Madera Jiménez i la fundadora de l’Associació Capaç i Vàlida, Jana Arimany Cañas

L’Auditori de Bellavista acull la xerrada ‘Esport Inclusiu’ amb la participació dels atletes Àlex Roca Campillo i Jordi Madera Jiménez i la fundadora de l’Associació Capaç i Vàlida, Jana Arimany Cañas

Un centenar de persones han seguit en directe la xerrada en la qual, a través dels exemples personals dels ponents, s’han tractat les dificultats i els reptes de les persones amb discapacitat.

L’Auditori de Bellavista ha acollit aquest dimarts a la tarda la xerrada ‘Esport Inclusiu’, emmarcada dins els actes de les Franqueses, Vila Europea de l’Esport 2024. Una taula rodona que ha comptat amb la participació dels atletes Àlex Roca Campillo i Jordi Madera Jiménez i la fundadora de l’Associació Capaç i Vàlida, Jana Arimany Cañas. A través de les seves vivències personals i de la seva experiència en el món de l’esport i la inclusió social s’ha reflexionat sobre les dificultats actuals de les persones amb discapacitat tant a la vida quotidiana com al món de l’esport, on encara falta treball per fer de cara a aconseguir una societat més justa i un esport inclusiu i no excloent.

Jordi Madera Jiménez, ambaixador de Les Franqueses del Vallès, Vila Europea de l’Esport 2024, és un atleta paralímpic que va patir un accident de trànsit, amb només vint anys, que li va provocar una paraplegia. Esportista abans i després de l’accident, Madera va voler dedicar-se plenament a l’atletisme i va entrar a entrenar al Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallès. Des d’aleshores no ha deixat de competir en maratons i mitges maratons, arribant a col·locar-se al Top 10 internacional d’aquest esport i arribant a competir en els Jocs Paralímpics de Pequín, l’any 2008 i als de Rio de Janeiro, l’any 2016. Madera ha explicat el moment actual que viu l’atletisme paralímpic i ha volgut posar en evidència les dificultats que han de patir els atletes discapacitats si volen arribar a competir al màxim nivell. Madera ha lamentat que el tractament que es fa dels Jocs Paralímpics, que es disputen un mes després que els Olímpics, és ja un greuge de per si als esportistes paralímpics i que el tractament que es fa de l’esdeveniment, tant en l’àmbit organitzatiu com divulgatiu, és clarament diferent i no és inclusiu.

L’any 2017, i amb només vint anys, Jana Arimany Cañas va patir un accident mentre viatjava per Bali que li va provocar una lesió medul·lar. A partir d’aquest moment va haver de començar a adaptar-se a una realitat completament diferent i que li va demostrar que la societat no estava ni conscienciada ni preparada per entendre la seva situació. L’any 2019 funda, conjuntament amb la seva parella Gerard Soler, l’associació Capaç i Vàlida amb l’objectiu d’aconseguir que la gent visqui de més a prop la realitat d’una discapacitat, que l’entengui i que pugui trencar estereotips. El seu treball amb l’associació l’ha portat a iniciar projectes tant en l’àmbit local com en l’internacional, com les jornades inclusives i singulars en diverses escoles catalanes així com amb tallers o curses infantils. Una tasca que també els ha permès emprendre projectes de cooperació internacional a Kenya o al Perú. Arimany ha explicat que aquests projectes, tant els locals com els internacionals, volen ajudar a transformar la visió que la societat té sobre les persones amb discapacitat i ha coincidit amb els seus companys de ponència sobre el fet que encara queda molt treball per fer per aconseguir la plena inclusió tant a l’esport com a la vida.

Àlex Roca Campillo és un atleta que va patir una encefalitis viral herpètica, quan tenia 6 mesos de vida, que li va generar una paràlisi cerebral amb un 76% de discapacitat física que l’afecta la part esquerra del cos, provocant-li mobilitat reduïda i dificultats en la parla. El seu exemple de superació per afrontar reptes tant esportius com personals han marcat la seva trajectòria i l’han convertit en un exemple per a molts. Ha participat en curses extremes com la Titan Desert o la Pilgrim Race. Precisament, l’any 2019 va aconseguir una de les seves fites més importants, finalitzar la Titan Desert, convertint-se en la primera persona amb paràlisis cerebral en acabar-la. També ha participat en 5 triatlons, 1 aquatló i 11 Mitges Maratons. A banda és la primera persona amb un 76% de discapacitat física en acabar una Marató, la de Barcelona 2023, i una marató amb recorregut olímpic, la Marató pour tous París 2024. Ambaixador de la Fundació FC Barcelona Àlex Roca Campillo es dedica també a xerrades divulgatives amb l’objectiu de conscienciar a la societat. Àlex Roca, que ha vingut acompanyat de la seva parella, Mari Carmen Maza, que l’ajuda en la traducció del llenguatge de signes, ha explicat el seu cas personal i, com de petit, va tenir molts problemes per relacionar-se amb els altres i amb si mateix a causa de la discapacitat i a l’acceptació d’aquesta. Roca ha explicat com era tractat diferent i com moltes vegades va ser objecte de bullying per part dels altres nens. Unes experiències dures que l’atleta, ambaixador del FC Barcelona, va afrontar amb humor i valentia fins a aprendre a estimar-se a si mateix i a viure sense por ni vergonya. Una conquesta de l’acceptació individual que l’ha portat a aconseguir fites que li semblaven impossibles i que li serveix per fer divulgació i intentar ajudar a les persones que ho necessiten. A través de l’esport Àlex Roca Campillo ha trobat la manera de treballar per una societat més justa i igualitària i un esport més inclusiu.

Tres exemples molt potents que han despertat la curiositat del públic assistent, que ha aprofitat l’avinentesa per preguntar tot allò que han volgut i que, en acabat, s’han fet fotos amb els tres ponents.